Smarte tv’er er i vinden som aldri før, men om du vil ha den aller smarteste tv’en bør du satse på en mediapc; en liten datamaskin dedikert bare til tv’en, hvor bare fantasien din setter grenser for hva du bruker tv’en til. I denne artikkelen presenterer jeg forskjellige bruksområdet, og forskjellige modeller som jeg liker ekstra godt. Vi har selv lenge hatt mediapc i vår familie, men denne har nå takket for seg, så jeg vil senere komme med en guide på oppsett av mediapc.
Denne artikkelen inneholder sponsede lenker
Tradisjonelt har mediapc vært det entusiastene gjerne kaller HTPC. De siste årene har vi derimot sett flere kompakte alternativer på markedet, noen faktisk ikke stort større enn en liten lommebok. Hvilke variant som passer best for deg må du selv avgjøre, men jeg har sansen for de små minipcene, da de er små, relativt lydløse, og svært allsidige.
Forskjellige typer mediapc
HTPC
HTPC har eksistert en god stund, og er enkelt forklart en tradisjonell stasjonær pc puttet inn i en boks på størrelse med en surround-forsterker. Disse har gjerne et elegant utseende og er ment å stå sammen med et dyrere surround-anlegg. Dette er som regel maskiner man må bygge selv, og derfor kanskje forbeholdt entusiastene. En HTPC kan bygges akkurat så kraftig (og så dyr) man ønsker, og kan inkludere opptaksmuligheter, kraftig skjermkort, store disker, og støtte for fjernkontroll. En HTPC er som regel satt opp til å kjøre en eller annen variant mediesenter-programvare.
Eksempler: Streacom F7CB EVO, Fractal Design Node 605, og Silverstone SST-CW02B
Diverse ferdige løsninger
Det er flere produsenter som leverer ferdige mediapc-løsninger. Disse kommer i mange fasonger og varianter, benytter produsentens egen programvare, og baserer seg som regel på strømmetjenester eller avspilling av media fra andre datamaskiner i hjemmenettverket. Disse er enkle å sette opp, men kanskje noe begrenset i funksjonalitet og hvilke filformater som støttes. Eksempler: Roku 3, Apple TV, WD Live TV, Boxee Box, og Chromecast. Også moderne spillkonsoller som Playstation 3 og XBox 360 har lignende funksjonalitet men kan støye en del.
MiniPC (mATX, ITX, o.l.)
Dette er etter min mening den mest allsidige og praktiske tilnærmingen til mediapc som finnes på markedet i dag. Dette er små datamaskiner laget for å ta liten plass på kontorpulten eller ved tv’en. De fleste omtrent på størrelse med en liten lunsjboks, men noen er mindre. De raskeste yter omtrent som en god bærbar pc, mens de tregere yter omtrent som en billig bærbar pc, men de er alle i stand til å spille av fullHD film. Dette er maskiner som er beregnet på å kjøre Windows / Linux operativsystem, og med det støtter alt en vanlig pc støtter. De fleste selges uten harddisk, minne, og operativsystem, så du må regne med å måtte kjøpe og montere disse komponentene selv, dog er ikke montering vanskeligere enn at de aller fleste klarer det selv. En ulempe med disse er at den fysiske størrelsen begrenser størrelsen på harddisken, noe som gjør at det er en fordel å ha en nettverksdisk / NAS allerede i hjemmet.
Og vinneren er..
Som tidligere nevnt er minipc favoritten min. Praktisk størrelse, lite støy, kraftig innmat, og mulighet til å kjøre Windows eller Linux, gjør disse boksene svært allsidige. Du kan velge å kjøre mediesenter-programvare for en tv-vennlig brukeropplevelse, eller kanskje du foretrekker den vanlige filbehandleren og mediespilleren i Windows? Du kan bruke nettleser til Youtube, NRK Super, eller hvilke som helst nettside. Du kan bla i fotoalbum og dokumenter på nettverksdisken, du kan bruke Spotify, Wimp, NetFlix og hvilken som helst annen strømmetjeneste.
Et utvalg MiniPC
Det finnes uttallige MiniPC på markedet, bare se hva MPX.no har tilgjengelig! I følgende tabell har jeg tatt med et lite utvalg forskjellige typer og prisklasser.
[table id=1 /]Mitt valg
Mitt valg må falle på Intel NUC D54250WYK. Jeg har stor tro på Intels NUC (Next Unit of Computing) konsept, og D54250WYK er en av de seneste modellene med effektig Core i5 Haswell prosessor. Størrelsen på boksen er ideell, den har akkurat de tilkoblingene jeg trenger, og ikke mange jeg aldri får bruk for. Modellen er støysvak, og kvaliteten skal være veldig bra. Maskinen er utstyrt med Intel HD 5000 grafikk, som er noe av det kraftigste som er mulig å få i slike små maskiner. Prisen takk i betrakning får man desidert mest i denne modellen!
Fortsettelse følger..
Det var alt for denne omgang. Jeg kommer tilbake senere, først med en oversikt over mediasenter-programvare, og deretter en komplett byggeguide hvor jeg trinn for trinn forvandler en minipc om til en fantastisk liten mediapc.
I mellomtiden må du gjerne komme med spørsmål, erfaringer, eller kommentarer i kommentarfeltet under artikkelen! Husk å melde deg på nyhetsbrevet vårt eller lik siden på Facebook for melding når neste artikkel i serien kommer.